Wednesday, July 11, 2007

Chiang Mai se koffie winkels en 'n kook kursus


‘n Week gelede het ons ons laaste voldag in Chiang Mai spandeer. Soos ek dalk al vantevore genoem het was ek aanvanklik betaanlik onbeindruk met Chiang Mai. Behalwe vir die ou stadsmure wat plek-plek te sien was het dit na ‘n vaal plek gelyk wat ‘n sekere soort uitlander lok waarvoor ek nie baie kans sien nie.

Gelukkig ontdek ons dat Chiang Mai oortrek is van atmosferiese koffie winkels in ou huise, tropiese tuine en aantreklike moderne glas en metaal geboue, waar ons oor ons laaste paar dae in Thailand gereeld aandoen.

Ons besoek die Chiang Mai Dieretuin wat ‘n redelike goeie beskrywing kry in ons Rough Guide. Dit is nie die beste maar ook nie die swakste dieretuin ooit nie. Daar is ‘n massiewe atrium wat die mooiste tropiese voels soos Victoria Crowned duiwe huisves (reuse duiwe wat lyk soos ‘n kruis tussen ‘n pou en duif) asook helder kleurige parakiete en oerwoud hoenders.

Daar is ook ‘n pragtige Indiese renoster wat die aptyt wakker vir renosters volg volgende jaar in Indie, ‘n reuse veskydenheid neushoring voels en ‘n akwarium waar die reuse Mekong baber gehuisves word. Die baber was massief. Hy het rustig van die een kant van sy reuse tank na die andet geswem en af en toe nors in die rigting van ‘n jonger baber gehap. Ongelooflike gesig.

Ek wou lankal ‘n Thai kook kursus loop om uit te vind hoe items soos kerrie smeer en groen papaya slaai voorberei word. Aangesien beide Alexander en ek baie lief is vir eet en kook het ons dus besluit om sover ons kan in elke land waar ons aandoen so ‘n kursus by te woon.

Chaing Mai is bekend vir die aanbied van allerlei kursusse, van Thai masseer tot die kook van Thai kos. Dit was dus hier waar ons op ons laaste dag in die stad vroeg opstaan om ons aan te sluit by ‘n drie ander mense vir ‘n dag van kook by die Thai Farm Cooking School.

Ons word eers geneem na ‘n plaaslike mark om te leer wat die verskil is tussen jasmyn en sticky rice (‘n sort rys wat taai word wanneer dit gekook is en met die hand ge-eet word in klein balletjies) is en ons vind uit hoe kokosneut melk en room gemaak. Ons kursus leier, ‘n dierbare meisie wat haarself voorstel as Nice en elke woord eindig met ‘n sagte en nasale ‘ngum’ wys die verskillende soorte kerrie smeersels uit wat gebruik word om die geurig groen, rooi en geel kerrie te maak.



Ons drentel vir ‘n rukkie rond tussen die berge brand rissies, knoffel, sjalotte en gemmer en koop yskoffie gemaak van regte koffiebone voor ons ry na die plaas, ‘n halfuur se ry buite die stad, waar die kook skool gelee is.


Deur die loop van die dag maak on seers ‘n kerrie smeer (ek maak rooi, Alexander groen), kerrie met in kokosneut melk, groen papaja slaai, gebraaide hoender en kasjoeneut, pad-thai noedels en mango met sticky rice en kokosneut room vir nagereg.



Die kursus was besonder leersaam. Ons het geleer hoe om bestandele soos die twee-blarige kaffir lemmetjie blare, Thai ginseng, galangal en bitter eiervrug te gebruik in disse. Ons kon eksperimenteer met die gebruik van soya teenoor vis sous en sampioen teenoor oester sous.

Teen die einde van die dag was ons totaal ooreet en baie nuuskierig om die resepte op ‘n later stadium in ons eie huis te probeer!


No comments: